Hooggevoeligheid (HSP)

Hooggevoelige mensen zijn net rozen: zacht en stralend, maar ook breekbaar en stekelig. In goede tijden bloeien ze op en geven ze kleur aan het leven. Maar als hun omgeving niet veilig is, worden ze breekbaar en stekelig!

Mensen die hooggevoelig zijn, worden ook wel hoogsensitief genoemd. Of in het engels High Sensitive Person (HSP). Hooggevoeligheid is erfelijk en komt bij 1 op de 5 mensen voor. Het kenmerk is een verhoogde prikkelgevoeligheid. Uit neurologisch onderzoek is gebleken dat hun centrale zenuwstelsel gevoeliger is dan van de meeste mensen. Veel hsp’ers krijgen het gevoel dat ze anders zijn dan anderen. Hsp’ers ervaren sneller lichamelijke en psychische klachten en zijn gevoeliger voor stress en burn-out. Ook zijn zij gevoelig voor trauma’s en komen moeilijk los van emotionele ervaringen. Ook hebben hsp’ers meer kans op een depressie.

Sommigen hsp’ers ervaren jarenlange frustratie van niet begrepen zijn en niet gezien in wie je bent. Het is voor sommigen dan ook moeilijk om een eigen identiteit te vormen.

Hsp’ers hebben vaak moeite om zich staande te houden in deze maatschappij vol stress en werkdruk. Toch is het mogelijk om hooggevoeligheid als kwaliteit te gaan ervaren, zonder dat het een valkuil wordt.

Kenmerken van hooggevoeligheid zijn:

Gevoelig voor licht en geluid
Gevoelig voor externe prikkels
Gevoelig voor fysieke pijn
Sterke intuitie
Sfeergevoelig
Merken veel details op
Nemen negatieve gevoelens van anderen waar
Creatief
Invoelen wat de ander nodig heeft
Groot rechtvaardigheidsgevoel
Zijn zorgzaam en bewust
Houden van de natuur
Worden door schoonheid en kunst diep geroerd
Zijn  sneller psychisch vermoeid
Angstig
Gevoelig voor stress, burn-out en depressie